Danny Kroes beleeft droomweekend: KAMPIOEN BNL 2015 en wint WK-ticket!

Danny Kroes champ finish RX 680  A81F9259

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2015 08:20 •

GENK – Een mooier kartweekeinde had hij nog niet meegemaakt. Danny Kroes werd zondag tijdens de derde en laatste ronde van de BNL kampioen bij de Rotax Max junioren. En dat was niet het enige: hij sleepte daarmee een ticket in de wacht voor het WK in Portugal!

Danny Kroes BNL Champion podium 2015

Koel als hij is, bleef Danny Kroes zondag behoorlijk nuchter onder het feit dat hij zojuist zijn eerste titel had gewonnen. Maar reken maar dat hij trots en tevreden was. “Dit voelt heel goed”, sprak het vijftienjarige racetalent uit Vijfhuizen kort na de huldiging. “Ik ben hier natuurlijk heel blij mee.”

Niet alleen was het zijn eerste titel in het karten, hij mag zich in november op de Rotax Max Grand Finals in het Portugese Portimao voor het eerst meten met de beste karters ter wereld. “Ik kijk er nu al naar uit. Zoveel karters uit de hele wereld bij elkaar, allemaal van hoog niveau. Dat wordt spannend.”

Spannend was het zondag ook geweest, bekende Kroes. Vooral in de laatste race van het weekeinde. Kroes, uitkomend voor het Belgische topteam van Daems Racing, wist dat hij tijdens die race de titel moest veiligstellen en dat zorgde voor de nodige extra druk. “Ik was heel erg gespannen”, bekende hij. “Vooral in de laatste paar ronden. Ik wist dat ik geen fouten moest maken.”

Die spanning was alleszins begrijpelijk, maar nodig was die niet. Want Kroes ging er bij de start van de slotrace als een speer vandoor en in het vervolg werd hem niets in de weg gelegd. “Ik kon vrij wegrijden en heb uiteindelijk zo gewonnen.” En dus was er champagne voor de talentvolle karter, die het hele seizoen al bewijst zeer snel te zijn.

Tijdens de eerste drie races van het weekeinde had hij overigens al een klein voorschot genomen op de zo verdiende titel. Nadat hij op zaterdag in de kwalificatie de pole had gegrepen, werd hij in de race fraai derde. Kroes: “Jammer genoeg was de afstelling van de kart in de eerste race niet helemaal in orde, maar voor het begin van de tweede race hebben we die goed gekregen.”

En dat was duidelijk te merken. Kroes reed naar zijn eerste zege van het weekeinde en wist toen al dat het er heel goed uitzag voor de slotdag, de dag waarop de titel zou worden vergeven. Hoewel de kwalificatie op zondag iets minder ging – hij reed de achtste tijd – slaagde hij erin tijdens de eerste race van de dag opnieuw een goed resultaat neer te zetten: tweede. “Wel was het een erg moeilijke race”, blikte Kroes terug. “Er waren veel gevechten, er werd daardoor veel geduwd en dat zorgde voor veel crashes. Mooi dat ik dan toch nog tweede ben geworden.”

Danny Kroes champ

Na zijn winst in de laatste race van het weekeinde was de titel dan eindelijk een feit. “Ik wilde supergraag kampioen worden, ben er helemaal voor gegaan en het is gelukt!” En dan te bedenken dat het seizoen voor Kroes nog mooier kan worden. Want ook in het BMC-kampioenschap, dat nog niet is afgelopen, doet hij bovenin mee. Hij heeft daarin 23 punten achterstand op de nummer één. Alles is dus nog mogelijk. Danny Kroes weet het maar al te goed. “Daar wil ik ook de titel pakken!”

Danny Kroes wordt in de racerij ondersteund door: Aegate en Company Box.