Danny Kroes is een bikkel: houdt titelaspiraties in leven ondanks gebroken pols

Danny Kroes Ostricourt BNL racexpress A81F0145 A

OSTRICOURT – Dat karters niet alleen snelheidsduivels zijn maar ook fanatieke doorzetters, bewees Danny Kroes afgelopen weekeinde. De coureur uit Vijfhuizen deed ondanks het gips om zijn gebroken linkerpols toch mee aan de tweede ronde van de BNL. Dat leverde hem in de juniorenklasse achtereenvolgens de 22e, 4e, 5e en 9e plaats op. Belangrijker was dat hij uitzicht hield op de titel en op een ticket voor de Grand Finals! Wat je noemt een knappe prestatie voor iemand die eigenlijk maar met één hand kon sturen.

Danny Kroes Ostricourt racexpress


Zijn dokter had hem het voordeel van de twijfel gegeven en dus stond Kroes, uitkomend voor het topteam van Daems Racing uit België en geholpen door de ervaren monteur Jan Moorman, aan de start op het Franse circuit van Ostricourt, even over de Belgische grens. “Ik wilde zoveel mogelijk punten pakken”, lichtte Kroes zijn besluit toe. “Ik stond voor de races tweede in het kampioenschap en die plek wilde ik niet verliezen.”

Eventuele angst dat zijn nog niet helemaal geheelde pols, die hij twee weken eerder had gebroken, zeer ging doen, bleek gelukkig ongegrond. Kroes: “Ik heb nergens last van gehad.” Maar toch: comfortabel was anders; tijdens de races moest zijn goede arm al het werk doen. Bij karten op topniveau geen sinecure. “Ik kon links geen druk zetten en dus werd het vooral tegen het einde van elke race superzwaar voor mijn rechterarm. Ik was steeds blij dat ie voorbij was.”

Niettemin zette de snelle Noord-Hollander een reeks bijzonder knappe prestaties neer. De eerste heat van zaterdag was weliswaar wat minder omdat hij bij de start van de baan vloog en daardoor uitviel, maar het gaf hem volop gelegenheid zijn talent en wilskracht te tonen in de tweede heat. En daarin slaagde hij met verve, want wie van de 22ste startpositie met een gebroken pols oprukt naar de vierde plaats heeft bijzondere capaciteiten. “Het seizoen gaat sowieso wel goed”, zei Kroes. “Ik had dan ook wel verwacht dat ik een behoorlijk eind naar voren kon rijden. Maar de vierde plaats, daar had ik niet op gerekend. Goed voor de punten!”

Danny Kroes Ostricourt BNL racexpress


Op zondag bewees Kroes dat zijn optreden tijdens de tweede race geen toevalstreffer was geweest: hij werd vijfde en negende in de heats en dus opnieuw veel punten voor het kampioenschap. “Ik ben blij dat ik besloten heb mee te doen”, concludeerde hij tevreden. “Het schrapresultaat in acht nemend sta ik nu met afstand eerste. In Genk (de derde en laatste ronde in de BNL, red.) is nog heel veel mogelijk. Als ik daar gewoon mijn punten pak komt het wel goed.”